Valorificare deseuri reciclabile

Valorificare deseuri reciclabile Bucuresti

 

Tot mai multi dintre noi au adoptat diverse comportamente prietenoase cu mediul printre care si reciclarea. Autoritatile ne incurajeaza in acest sens, mai mult decat atat, ni se pun la dispozitie resursele necesare reciclarii iar in cazul in care nu respectam partea de colectare selectiva a deseurilor, vin cu sanctiuni sub forma de amenzi. 

Pe langa reciclarea propriu-zisa, este necesar sa cunoastem si sa punem in practica si alte modalitati de valorificare deseuri reciclabile.

 

Metode valorificare deseuri reciclabile

 

Inainte de toate trebuie sa cunoastem categoriile principale de deseuri eligibile pentru reciclare, ceea ce NU se recicleaza dar si limitele procesului de reciclare.

Cand vorbim despre hartie si carton trebuie sa stim ca aceste doua deseuri se colecteaza si se depoziteaza impreuna in acelasi container. 

Orice tip de hartie (hartie pentru imprimanta, plicuri, brosuri, hartie de impachetat, reviste, ziare, caiete) care nu este plastifiata se poate recicla. In schimb, in categoria deseurilor nereciclabile intra: hartia patata cu lichide sau cu reziduuri de mancare, bonurile fiscale, hartia de impachetat lucioasa sau hartia contaminata cu diverse substante precum vopseaua. 

In ceea ce priveste cartonul, lucrurile sunt ceva mai simple, este de retinut faptul ca se poate recila orice tip de carton mai putin cartonul patat sau umed.

Cand reciclam sau cand apelam la diverse medode de valorificare deseuri reciclabile, trebuie sa avem in vedere ca hartia se poate recicla doar pana la 7 ori (hartia pentru imprimanta care se considera a avea calitate superioara) fara a-si pierde din propietati, iar cartonul care are o calitate slaba se poate recicla doar de 4 ori apoi isi pierde din calitate.

Spre deosebire de hartie si carton care au limite evidente atunci cand vine vorba de reciclare, sticla, se poate recicla infinit pastrandu-si in continuare proprietatile. 

Atunci cand reciclam sticla trebuie sa stim ca doar recipientele curate sunt eligibile pentru reciclare, asadar trebuie curatate inainte. Desigur, si aici sunt cateva exceptii de care trebuie sa tinem cont, mai exact, lentilele ochelarilor nu se pot recicla, vasele din sticla termorezistenta, sticla provenita de la oglinzi si ferestre. 

Precum sticla, metalul nu are limite atunci cand vine vorba de reciclare, el se poate recicla infinit. Se poate recicla orice tip de metal, conditia fiind ca toate recipientele sau obiectele sa fie golite de continut si curatate inainte de a fi depozitate in containere. Exceptia o fac cutiile din metal cu vopsea, ulei sau substante chimice, care chiar si in urma curatarii inca pot contine urme de reziduuri ce vor ingreuna procesul de reciclare. 

Plasticul, unul dintre cele mai nocive deseuri, are limite in ceea ce priveste reciclare care nu trebuie sa fie ingnorate. Plasticul de poate recicla doar de 4 ori apoi isi pierde din propietati, ceea ce inseamna ca este de preferat sa amanam momentul reciclarii pe cat este posibil.

Inainte de a apela la procesul propriu zis de reciclare, putem sa apelam la alte doua metode de valorificare deseuri reciclabile si anume: reducerea consumului si reutilizarea.

 

Valorificare deseuri reciclabile prin reducerea consumului

 

De ce trebuie sa reducem consumul si cum putem face asta?

 

In primul rand, reducerea consumului ajuta la diminuarea numarului coplesitor al deseurilor. Prin aceasta actiune evitam supraaglomerarea depozitelor care adapostesc deseurile si de asemenea, nu lasam ca acestea sa ajunga in mediul inconjurator. 

Efectele nocive ale deseurilor ajunse in mediul natural sunt de regula pe termen lung si afecteaza atat solul, apele, aerul cat si animalele care pot sa se hraneasca cu deseuri si reziduri daunatoare.

Reducerea consumului trebuie sa fie un efort sustinut prin autoeducare si obisnuinta, asadar acest comportament prietenos cu mediul poate sa devina o rutina si un exemplu pentru cei din jur.

 

5 exemple de valorificare deseuri reciclabile prin reducerea consumului

 

 1. Pentru a reduce consumul de hartie, putem intotdeauna sa inlocuim clasicul “hartie si pix” cu telefonul, tableta sau orice alt gadget. In acest sens, un exemplu concret este lista de cumparaturi pe care o putem realiza mult mai simplu pe telefonul personal. In primul rand este mai practic, sunt sanse mai mici sa uitam lista acasa si in al doilea rand reducem consumul de hartie. 
 2. Deoarece plasticul este probabil cel mai nociv deseu (odata ajuns in mediul inconjurator, el se degradeaza in aproximativ 1000 de ani) putem mereu sa optam pentru o varianta mai putin nociva. Asadar, in primul rand, este de preferat sa fim atenti la ambalajele produselor pe care le achizitionam. Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este ca avem dreptul sa refuzam sacosele de cumparaturi din plastic si sa optam pentru cele din hartie. Mai mult decat atat, putem sa alegem o sacosa din material textil pe care o putem refolosi si care, de asemenea, este mai rezistenta.
 3. O alta metoda de reducere a consumului este prin inlocuirea tacamurilor din plastic de unica folosinta cu cele din lemn iar a paharelor din plastic cu cele din hartie, le fel putem sa procedam si in cazul paielor. 
 4. Cunoscand limitele plasticului in ceea ce priveste reciclarea si efectele nocive ale acestuia asupra naturii comparativ cu celelalte deseuri, este de preferat ca atunci cand cumparam diverse bauturi sa ne orientam pe cele care nu sunt ambalate in plastic, mai exact putem sa ne indreptam spre sticla si metal (doze) fiindca aceste doua materiale se pot recicla infinit. 
 5. Reducereea consumului nu este reprezentata doar de alegeri si despre a inlocui materialele nocive cu cele mai putin daunatoare, ci si despre cumpatare. Asadar, cumparaturile excesive care duc in cele din urma la risipa cresc fara doar si poate numarul deseurilor. In acest sens, pentru a controla modul in care facem cumparaturi este de preferat sa facem inainte o lista de cumparaturi bine realizata si sa nu facem exces.

 

Valorificare deseuri reciclabile prin reutilizare

 

Reducerea consumului nu este o actiune simpla, fiindca suntem indivizi consumatori iar nevoile noastre cresc de la an la an. Insa o alta metoda eficienta de valorificare deseuri reciclabile este reutilizarea. 

Inainte de a vorbi despre exemple concrete de reutilizare, trebuie sa avem in vedere ca deseurile pe care le refolosim pot sa devina din deseuri reciclabile in deseuri menajere in urma interventiilor si substantelor folosite.

 

Exemple de valorificare deseuri reciclabile prin reutilizare

 

 1. Hartia este probabil materialul cel mai versatil atunci cand vine vorba de refolosire si exista numeroase variante simple prin care putem sa prelungim durata de viata a hartiei. Una dintre aceste optiuni este sa folosim pagini din ziare, reviste, coli pentru imprimanta sau orice alt tip de hartie atunci cand renovam. Acoperind suprafata mobilierului cu hartie evitam deteriorarea acestuia si in astfel reutilizam hartia. In acelasi mod putem sa folosim si bucatile de carton care nu ne mai sunt de folos.
 2. O alta metoda simpla de reutilizare a hartiei este sa o folosim pentru a impacheta cadouri. Chiar daca este vorba de reviste sau ziar, acestea pot da o nota unica cadoului pe care urmeaza sa il daruiesti.
 3. In ceea ce priveste cartonul, putem sa pastram cutiile de carton pe care le achizionam odata cu diverse colete sau dupa cumpararea anumitor electrocasnice si sa le refolosim atunci cand vrem sa transportam ceva fragil sau cand ne mutam . Desigur, cutiile din carton le putem transforma si in cutii pentru depozitare pe care le vom personaliza cu usurinta. 
 4. Din stile de plastic putem sa realizam suporturi de pixuri pentru birou. De asemenea, dn dopuri de plastic putem sa confectionam un cos de gunoi colorat potivit pentru camera celor mici. 
 5. Conservele de metal pot sevi cu usurinta drept ghivece pentru flori.
 6. Daca suntem ceva mai creativi, din sticlutele pentru cosmetice, dupa curatare, le putem transforma in suporturi pentru lumanari. De asemenea, sticlele de vin, prin personalizare putem sa le transformam in vaze pentru flori. 

 

Valorificare deseuri reciclabile prin reciclare

 

In cele din urma, daca am epuizat toate variantele de valorificare deseuri reciclabile, putem sa apelam cu incredere la reciclare. Acest proces tehnologic are efecte benefice asupra mediului. 

In primul rand, prin reciclare reducem cererea de materie prima. In cazul hartiei si al cartonului, materia prima pentru fabricare este lemnul.

Cererea mare de lemn afecteaza mediul inconjurator. Mai exact, apare fenomenul numit “despadurire” care duce la deteriorarea solului. Mai mult decat atat, prin aceasta actiune sunt distruse habitatele naturale ale animalelor. 

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este ca si prin reciclare evitam supraaglomerarea depozitelor cu deseuri si evitam ca acestea sa ajunga la groapa de gunoi. Pe langa aspectul neplacut cu care se confrunta comunitatile din aproprierea gropilor de gunoi, acestea degradeaza calitatea aerului care este din ce in ce mai joasa de la un an la altul. 

De asemenea, este de stiut ca fabricarea obiectelor din materie prima este mult mai costisitoare decat procesul de reciclare. Mai mult decat atat, prin reciclare economisim si resurse naturale.

Asadar, prin reciclare putem sa contribuim la cresterea economiei comunitatilor, chiar si a tarii. 

Prin adoptarea acestor comportamente prietenoase cu mediul inconjurator, resposabilizam si incurajam deopotriva generatiile viitoare sa actioneze in acest sens si sa adopte comportamente prietenoase cu mediul natural.