Colectare si reciclare deseuri carton

Colectare si reciclare deseuri hartie

 

In ultima perioada se face un efort colectiv in ceea ce priveste protejarea mediului inconjurator iar marile companii lucreaza la strategii de sustenabilitate in aceasta directie. Mai mult decat atat, multe ONG-uri au adoptat diverse proiecte in vederea protejarii mediului natural si pentru a incuraja reciclarea. Supermarketurile, de asemenea, demareaza campanii care incurajeaza reciclarea.

Toate aceste masuri se iau pentru ca in ultima perioada, odata cu dezvoltarea comertului in mediul online, totalul deseurilor din carton au acumulat un numar alarmant. Cartonul este materialul preferat atunci cand vine vorba de impachetare iar deseurile rezultate in urma consumului pot fi daunatoare pentru mediu daca nu se apeleaza la partea de reciclare deseuri carton.

 

Consum, reutilizare si reciclare deseuri carton

 

O parte importanta si pe care de multe ori o ignoram, este consumul. In urma consumului apar deseurile de orice fel. In ceea ce priveste consumul de carton, este cunoscut faptul ca nu ne putem lipsi de acest material. Mai mult decat atat, multe obieccte din plastic au fost inlocuite cu cele din carton sau hartie, precum pungile din magazine sau supermarket-uri fiindca acestea sunt mai sustenabile. 

De asemenea, in urma dezvoltarii comertului online cererea de carton a crescut iar prin urmare si numarul deseurilor. Cartonul este folosit pentru impachetare si atunci cand vine vorba de electrocasnice fiindca este modul cel mai sigur de transportare.

Desi cartonul este considerat mai sustenabil si este preferat spre deosebire de plastic, in ceea ce priveste reciclarea, acesta are mai multe limite spre deosebire de hartie. Aceasta din urma se poate recicla pana la 7 ori fara a-si pierde si propietati, pe cand cartonul poate trece prin procesul de reciclare doar de 4 ori apoi isi pierde din calitate. 

Tot ceea ce putem face in privinta consumului de carton este sa fim mai atenti la ambalajele produselor si este de preferat sa optam pentru ambalaje din carton neplastifiat fiindca acestea sunt eligibile pentru reciclare. 

In ceea ce priveste reutilizarea, precum hartia, cartonul este un material versatil si o sursa inepuizabila de inspiratie.

Desi refolosirea cartonului este unul dintre comportamentele incurajate, trebuie sa avem in vedere faptul ca daca am utilizat adezivi sau vopsele, cartonul NU mai este eligibil pentru reciclare, el intra in categoria deseuri menajere si trebuie depozitat in containerul specific acestora din urma.

 

8 metode de refolosire a cartonului 

 

  1. Atunci cand renovam, putem sa folosim bucati de carton pe care nu le mai folosim pentru a proteja suprafata mobilierului de petele de vopsea.
  2. Cutiile de carton pe care le avem acasa de la diverse colete sau electrocasnice putem sa le pliem pentru a nu ocupa spatiu, apoi sa le depozitam intr-un loc uscat pentru a le folosi in cazul in care avem nevoie sa impachetam diverse obiecte fragile. 
  3. Din bucati de carton putem sa confectionam decoratiuni de Craciun care vor fi indragite atat de cei mici cat si de cei mari. 
  4. Dintr-o cutie de carton putem sa improvizam un cos de gunoi la locul de munca sau acasa. Mai mult decat atat, putem sa il personalizam fie vopsindu-l, fie lipind pe el diverse mesaje prietenoase cu mediul care indeamna la reciclare. In acest fel am obtinut un container ecologic pentru depozitarea deseurilor din hartie. 
  5. In cazul in care suntem mai creativi si mai indemanatici putem sa confectionam din carton un cort pentru interior. Interiorul acestuia il putem decora cum ne dorim iar exteriorul putem sa il pictam pe placul nostru.
  6. Coifuri din carton pentru zilele de nastere. Avem nevoie doar de carton, adeziv, elastic, si foarfeca. Desigur, putem sa personalizam coifurile asa cum ne dorim, imbracandu-le in material textil sau pictandu-le.
  7. Cutiile din carton sunt foarte usor de transformat in cutii de depozitare pe care poti sa le personalizezi asa cum iti doresti. In cutiile de carton personalizate poti sa depozitezi diverse reviste si ziare.
  8. Cofrajele pentru oua pot fi utile pentru depozitarea obiectelor marunte cum ar fi piulite, suruburi, nasturi sau pioneze.

Dupa ce am epuizat toate variantele de reutilizare, surplusul de carton il putem recicla. 

 

Reciclare deseuri hartie carton – importanta si beneficii

 

Nu este de neglijat faptul ca in  ultimii ani s-au inregistrat cresteri coplesitoare ale numarului total al deseurilor care rezulta din consum, fie ca este vorba de consum individual sau industrial. Cum marile companii iau masuri in aceasta directie, si noi ca indivizi consumatori suntem obligati prin lege sa reciclam. Mai exact suntem obligati sa respectam regulile colectarii selective ale gunoiului din propria gospodarie. 

Pentru a incuraja acest comportament, autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare pentru a efectua corect aceasta actiune. Asadar, ni se dau in custodie containere specifice fiecarei categorii de deseu: deseuri menajere, deseuri de hartie si carton, plastic, metal si sticla. 

Nerespectarea regulilor de colectare a deseurilor sau amestecarea acestora poate duce la sanctiuni prin amenzi. 

In ceea ce priveste cartonul, regulile sunt simple si standard. In containerul de profil NU se depoziteaza cartonul ud sau contaminat cu reziduuri de mancare sau substante chimice. De asemenea, nu este eligibil pentru reciclare cartonul plastifiat. 

De exemplu, in cazul in care, in containerul specific deseurilor din hartie si carton, adaugam cutii de pizza cu urme de mancare, acestea vor contamina si celelalte deseuri ceea ce va ingreuna procesul de reciclare. 

Deseuri din carton eligibile pentru reciclare:

  • cartonul uscat;
  • cartonul neplastifiat;
  • cofrajele de oua;
  • cutiile de pizza necontaminate cu reziduuri de mancare (in cazul in care o parte din cutie este murdara, putem sa o indepartam prin taiere si sa reciclam cartonul curat);
  • suportul din carton pentru paharele de cafea.
  • rolele din carton care raman in urma utilizarii prosoapelor de bucatarie si a hartiei igienice;
  • dosarele din carton.

NU se recicleaza: cutiile de lapte (acestea sunt de regula plastifiate), paharele si cutiile din carton plastifiate.

Este de mentionat faptul, ca spre deosebire de hartie, cartonul nu trebuie sa isi pastreze integritatea, mai mult decat atat, este de preferat sa il pliem inainte de a-l depozita in containerul de profil pentru a economisi spatiu.

In cazul in care, deseurile pe care le-ai produs in urma consumului reprezinta o cantitate prea mare si aglomereaza containerele pe care le ai in custodie, poti sa apelezi cu incredere la containerele puse la dispozitie de catre supermarket-uri sau poti sa mergi individual la un reciclator unde poti sa predai cantitati mai mari de deseuri.

De ce reciclam? In primul rand, cum am mentionat mai sus, suntem obligati prin lege sa reciclam.

Un alt motiv pentru care este necesar sa reciclam  este situatia actuala in care ne aflam, si anume poluarea si degradarea mediului inconjurator din ultima perioada. Calitatea scazuta a aerului, solul si apele contaminate de diverse deseuri care ajung incontestabil in mediul natural sunt motivele pentru care trebuie sa apelam la partea de reciclare deseuri carton.

Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca in ultimii ani a crescut cerere de lemn care este materia prima pentru confectionarea hartiei si a cartonului.

Aceste cereri duc inevitabil la defrisari si la distrugerea habitatelor naturale ale animalelor. De asemenea, deseurile ajunse in ape, pe langa contaminarea acestora pot ajunge sa puna in pericol sanatatea vietuitoarelor acvatice. 

Deseurile de carton ajunse in mediul inconjurator sunt nocive pentru acesta si contribuie la fenomenul de poluare. Acestea contamineaza atat aerul cat si solul, iar durata mare de descompunere in timp accelereaza poluarea. 

O alta situatie cu care ne confruntam este supraaglomerarea depozitelor de deseuri iar solutia in acest caz este fara doar si poate reciclarea. Mai mult decat atat, in acest caz, prin partea de reciclare deseuri carton evitam ca reziduurile sa ajunga la gropile de gunoi care, pe langa aspectul neplacut contamineaza aerul si afecteaza sanatatea comunitatilor care locuiesc in apropriere. 

Un alt motiv esential este acela ca prin reciclare economisim deopotriva materie prima cat si energie naturala. Mai mult decat atat, procesul de reciclare este mult mai economic decat productia din materie prima, iar in timp, prin reciclare putem sa ajutam la cresterea economiei comunitatii in care locuim, chiar si a tarii. 

Reciclarea, de asemenea poate sa fie un exemplu pozitiv pentru generatiile viitoare, pe care trebuie sa le incurajam sa adopte un comportament prietenos cu mediul inconjurator ceea ce va contribui la responsabilizarea acestora. 

In ceea ce priveste partea de reciclare deseuri carton, dupa selectarea colectiva a deseurilor din prorpia locuinta, urmeaza partea de disponibilitate. Asadar, in ziua prestabilita ridicarii deseurilor, noi trebuie sa asiguram agentilor de la salubritate acces la containerele de profil. 

Dupa ridicarea deseurilor, urmeaza partea de transportare a acestora catre reciclator unde deseurile sunt pregatite pentru procesul de reciclare. 

Pregatirea acestora incepe cu impartirea pe categorii a deseurilor din hartie si carton in felul urmator: hartie de inalta calitate (hartia pentru imprimanta), hartie cu calitate medie si hartie cu calitate inferioara (cartonu). Dupa aceasta categorisire, pregatirea continua cu indepartarea impuritatilor precum capsele din metal pe care le intalnim de regula in cazul hartiei.

Etapa de pregatire a deseurilor este urmata de partea de reciclare deseuri carton respectiv deseuri hartie. 

Procesul tehnologic incepe prin maruntirea cartonului/hartiei apoi se adauga apa si anumite substante pentru a obtine o pulpa iar rezultatul este intins sub forma unei pelicule subtiri. Dupa obtinerea peliculei respective, aceasta se preseaza pentru a indeparta surplusul de apa. Dupa uscare se obtine cartonul pentru impachetare.