Colectare reciclare sticla

Colectare reciclare sticla

 

Cum lucrurile evolueaza de la un an la altul, nu este surprinzator faptul ca tehnologia a ajuns sa-si spuna cuvantul iar ecranele si gadgeturile  sunt din ce in ce mai prezente. De asemenea, mai nou, multe dintre constructiile de azi au geamuri predominant din sticla. 

Asadar, spunand lucrilor pe nume, suntem inconjurati de sticla si din obiecte confectionate din acest material.

Acest aspect nu este unul negativ, insa ce facem cu deseurile provenite din consumul acesta excesiv? 

Pentru a evita supraaglomerarea depozitelor care adapostesc deseurile si pentru a diminua numarul mare al acestora trebuie sa apelam la partea numita “colectare reciclare sticla”.

 

Colectare reciclare sticla si beneficiile aduse

 

Partea de colectare reciclare sticla incepe cu colectarea selectiva a deseurilor care este prevazuta in lege. Mai exact, suntem obligati sa colectam selectiv deseurile din locuinta proprie. In acest sens, autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare pentru a efectua aceasta actiune. Asadar, primim in custodie containere specifice pentru fiecare categorie de deseuri. 

Nu este suficient doar sa colectam deseurile, ci trebuie sa facem asta intr-un mod corect pentru a nu ingreuna procesul de reciclare care urmeaza. 

In ceea ce priveste sticla, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte inainte de a incepe procesul de colectare a deseurilor. 

In primul rand trebuie sa stim ce tip de sticla este eligibila pentru reciclare si ce sticla NU se poate recicla.

 

Se recicleaza:

  • sticla provenit de la pahare;
  • sticlele de la diverse bauturi non alcoolice si alcoolice;
  • borcanele din sticla;
  • recipientele din sticla pentru cosmetice;

NU se recicleaza:

  • vasele din sticla termorezistenta;
  • lentilele ochelarilor;
  • geamuri;
  • oglinzi;
  • sticla decorativa;
  • becuri;
  • sticla care are urme de reziduuri de mancare sau diverse substante.

 

Vasele din sticla termorezistenta, geamurile si oglinziile nu sunt acceptate pentru reciclare fiindca punctul de topire este mult mai ridicat decat pentru celelalte tipuri de sticla eligibile. Cu toate acestea, se poate sa depozitam separat aceasta categorie aparte de deseuri din sticla si sa cautam un reciclator care accepta tipul acesta de deseuri. 

Inainte de colectarea sticlei, trebuie sa avem in vedere, de asemenea si faptul ca inainte de depozitarea deseurilor in containerul de profil, obiectele din sticla trebuie golite de continut si curatate. 

Un alt aspect important este integritatea sticlei, mai exact, este de preferat ca sticla sa nu fie sparta, si sa isi pastreze forma initiala. Acest lucru nu ingreuneaza procesul propriu-zis de reciclare, insa ingreuneaza ridicarea deseurilor, mai exact, agentii de la salubritate care manipuleaza deseurile se pot rani. Pentu a evita vatamarea oricarei persoane, daca integritatea sticlei este afectata, este de preferat sa punem bucatile de sticla separat. 

Nu este necesara separarea sticlei in functie de culoare, acest proces va fi realizat de catre reciclator. 

Dupa ce am realizat in mod corect colectarea selectiva a deseurilor, urmatorul pas tine de disponibilitatea noastra. Trebuie sa oferim disponibilitate sau acces agentilor de la salubritate in ziua prestabilita a ridicarii deseurilor. 

Dupa ridicare, deseurile din sticla ajung la reciclator unde incepe procesul propriu-zis de reciclare.

Beneficiile partii de colectare reciclare sticla sunt asemanatoare cu cele ale tuturor deseurilor, insa trebuie sa stim ca odata ajunsa in natura, sticla se degradeaza foarte greu ceea ce duce la contaminarea solului, a apelor si nu in cele din urma a aerului. 

Odata ajunse in mediul inconjurator, deseurile din sticla pot pune in pericol viata animalelor care pot incerca sa se hraneasca cu acestea. 

Asadar prin colectarea si reciclarea sticlei evitam ca aceste deseuri sa ajunga in mediul natural si sa aiba un efect nociv asupra acestuia. Mai mult decat atat, prin reciclare ajutam la cresterea economiei tarii, fiindca productia de sticla din materie prima este mult mai costisitoare decat procesul tehnologic de reciclare. De asemenea, cu aceasta ocazie economisim deopotriva resurse naturale si energie.

Spre deosebire de hartie si plastic, care au limite considerabile atunci cand vine vorba de reciclare, sticla se poate recicla infinit fara a-si pierde din propietati.

 

Valorificare deseuri reciclabile sticla

 

Partea de valorificare a deseurilor din sticla este in stransa legatura cu partea de colectare reciclare sticla, mai exact, valorificam deseurile prin: reciclare, reducere a consumului si prin reutilizare. 

Reducerea consumului de sticla, spre deosebire de alte materiale, se poate realiza doar prin cumparaturi cumpatate si diminuarea risipei, mai exact, trebuie sa cumparam doar ce este necesar, sa renuntam la cumparaturile compulsive. 

Desi probabil suna complicat, acest comportament se poate realiza intr-un mod incredibil de simplu, si anume, inainte sa mergem la cumparaturi, sa realizam o lista cu produsele de care avem nevoie pentru a evita sa punem in cos ceea ce nu este cu adevarat necesar.

O alta metoda de reducere a consumului este verificarea ambalajelor si a etichetelor inainte de a cumpara un obiect. In cazul acesta, ne intereseaza daca sticla este tratata chimic. 

Putem, de asemenea sa colectam deseurile din sticla in vederea reutilizarii inainte de a apela la reciclarea lor. 

Desi sticla nu este un material atat de versatil precum hartia, iar posibilitatile de reutilizare si restaurare sunt mai restranse, avem suficiente variante de refolosire incat sa prelungim durata de viata a acestor deseuri. 

Mai mult decat atat, spre deosebire de plastic, sticla nu contine substante chimice care ne pot afecta sanatate dupa reutilizare. De asemenea, sticla este un material rezistent care poate avea o durata mai lunga decat hartia sau plasticul.

Cum tehnologia a evoluat, putem sa tragem foloase din acest aspect si sa ne inspiram din mediul online care este o sursa inepuizabila pentru a reutiliza deseurile din sticla. 

 

Colectare reciclare sticla si reutilizarea

 

Exemple de reutilizare sticla

 

  1. Obiecte decorative din sticla 

 

Daca avem sticle de dimensiuni diferite, dupa indepartarea impuritatilor prin clatire si uscare, putem sa le umplem cu scoici, nisip si pietre mici. Pentru a obtine un aspect unic si vintage, putem adauga o funie pe partea ingusta a sticlei si vom obtine cateva obiecte decorative personalizate dupa bunul nostru plac.

 

  1. Vaze pentru flori

 

Dintr-o sticla de vin putem sa obtinem o vaza pentru flori pe gustul nostru. Tot ce trebuie sa facem este sa ne asiguram ca nu mai exista continut in sticla, apoi sa o curatam prin clatire, o lasam la uscat, apoi o pictam asa cum dorim. De asemenea, daca nu suntem talentati, putem sa renuntam la pictat si sa imbracam sticla in material textil sau in fire de funie pentru o vaza cu un aspect unic. 

 

  1. Lumina de veghe/lampa

 

Intr-o sticla transparenta putem sa introducem o instalatie mica cu lumina calda pe baterii si vom obtine o lampa fara fir. Daca suntem mai creativi, putem sa pictam sticla intr-o singura culoare, apoi sa stergem vopseaua pentru a obtine diverse forme prin care va trece lumina. 

 

  1. Borcane pentru muraturi

 

Cu totii cumparam muraturi, in special in sezonul rece, asa ca decat sa aruncam borcanele din stacla dupa consumarea continutului, putem sa le pastram pentru a le umple din nou cu muraturi.

Chiar daca nu faci in casa acest preparat, poti sa pastrezi borcanele care pot fi utile atunci cand ai cumparat un borcan mai mare pe care nu poti sa il consumi la o singura masa. In acest fel poti sa pui ce a ramas in borcane mai mici pentru a nu face risipi si pentru a consuma mai tarziu.

Borcanele din sticla sunt perfecte pentru pastrarea alimentelor pentru ca ele nu sunt toxice, sunt rezistente in timp si pot fi utilizate in acest mod la infinit. 

 

  1. Ghivece pentru flori

 

Chiar daca conservele din metal sunt de regula mai potrivite pentru a deveni ghivece pentru flori, putem sa folosim cu usurinta si borcane din sticla de diverse dimensiuni pentru realizarea unui ghiveci. Mai mult decat atat, borcanele se personalizeaza mai usor si au un aspect mai placut. 

 

  1. Vitralii

 

Putem sa obtinem vitralii incredibile daca avem inclinatie spre pictura si decidem sa pictam pe sticla. 

 

  1. Decoratiuni de Craciun

 

Din recipientele pentru cosmetice putem sa obtinem suporturi de lumanari pe care le putem personaliza.

De asemenea, becurile din sticla arse sau pe care nu le mai folosim, putem sa le vopsim in diverse culori, sa le legam intre ele cu sarma si vom obtine o ghirlanda personalizata. 

 

Partea de colectare reciclare sticla se incheie cu procesul propriu-zis de reciclare. Mai exact, dupa colectarea selectiva a deseurilor, urmeaza ridicarea acestora si transportarea lor catre reciclator. 

Odata ajunse la reciclator, deseurile din sticla sunt sortate pe culoare. Se realizeaza aceasta actiune fiindca prin reciclare sticla isi pastreaza culoarea iar prin combinarea mai multor culori poate rezulta o culoare nedorita. 

Dupa categorisirea pe culori, urmeaza spalarea sticlei (pentru a nu ingreuna acest proces este de preferat ca sticla sa fie curata inainte de a ajunge la reciclator fiindca ea poate atrage diverse insecte care pot contamina toate deseurile din container). 

Este de retinut faptul ca ar trebui sa pastram integritatea sticlei, chiar daca este eligibila pentru reciclare si in forma aceasta fiindca sticla sparta poate sa fie transformata doar in materie prima, nu intr-un obiect functional.

Desi un deseu care se poate recicla usor si infinit, sticla pune probleme atunci cand trebuie depozitata deoarece cantareste mai mult decat alte deseuri si nu este deloc flexibila. 

Cu toate acestea, efortul pe care il presupune partea de colectare reciclare sticla este justificat de valoarea acestui material care se poate recicla infinit pastrandu-si intacte calitatile.